Geplaatst op

Mijn stofzuiger stinkt

Stofzuiger

Helaas moet men zeggen: dit gebeurt veel te vaak in particuliere huishoudens. Dat de stofzuiger stinkt kan verschillende redenen hebben. De gebruikelijke verdachten zijn: vuile filters, vuil in de stofzuiger, een stofzak met een onaangenaam ruikend of zelfs ontbindend voorwerp en uiteindelijk kan een defecte motor ook de oorzaak zijn van onaangename geuren. Onthoud altijd: een goed onderhouden en volledig functionele stofzuiger stinkt niet. En in je eigen huis is zeker geen ruimte voor geuroverlast – ook niet voor “even snel opzuigen”!

Dus wat te doen

Als uw apparaat tijdens gebruik een verbrande of verkoolde geur afgeeft, schakel dan de stofzuiger onmiddellijk uit en trek de stekker uit het stopcontact. In dit geval is een ernstig apparaatdefect te vrezen, dat u beslist door de fabrikant of een gespecialiseerd elektrobedrijf had moeten laten verhelpen! Gebruik het apparaat tot die tijd niet voor uw eigen veiligheid!

Als het daarentegen een muffe of zure geur is, is de kans groot dat vervuiling in het apparaat de oorzaak is. Met name dierlijke resten, zoals haren en talg, worden al snel een onaangename geurbron in de stofzuiger. Bij een stofzuiger zonder zak raad ik aan om de stofkamer te legen en de binnenkant van de stofzuiger goed schoon te maken. Heb je hetzelfde probleem met een zakstofzuiger, dan kun je de zak het beste direct vervangen en weggooien, want het stinkende voorwerp kan er nog in zitten! Als het probleem aanhoudt, controleer dan de luchtfilter(s) van het apparaat (verschilt per model) op vervuiling. Veel filters kunnen eenvoudig onder stromend water of zelfs in de vaatwasser worden gereinigd. Kijk ook in de leidingen en slangen van je toestel tegen het licht in. Vervuilingen die zich daar afzetten, kunnen meestal goed worden uitgespoeld met een vetoplossend reinigingsmiddel en koud water. Neem bij het reinigen en onderhouden van uw stofzuiger echter altijd de informatie van de betreffende fabrikant in acht!

Een kleine tip: Voor een extra frisse geur is er de stofzuigerdeodorant in granulaatvorm! Doe gewoon een dop in het zakje of zuig het naar binnen en geniet van de frisse geur tot de volgende keer dat je het zakje verwisselt. De deodorant is hier verkrijgbaar.

En bij het kopen van een nieuwe stofzuiger kun je kijken wat de beste stofzuiger is als het gaat om de geur, of natuurlijk welke stofzuiger ervoro kan zorgen dat er geen stank komt.