Grootouders herinneren zich vaak de genezende kracht van sommige keukenkruiden. Ze hebben vaak een kleine voorraad geneeskrachtige planten in huis. Tegenwoordig wenden steeds meer medicijnfabrikanten zich tot de oude kennis van kruiden en produceren ze steeds meer fytofarmaceutica. Dat wordt beloond. Alleen al in Nederland is de verkoop op het gebied van kruidengeneesmiddelen miljoenen keren.
Vooral als het om verkoudheid gaat, willen veel mensen zachte maar effectieve medicijnen. Het vertrouwen in geneeskrachtige kruiden is dan ook zeer hoog – naar onze mening terecht! Hieronder presenteren we een selectie van keuken- en geneeskrachtige kruiden die niet mogen ontbreken in uw huishouden.
Pepermunt
Pepermunt is een van de bekendste theekruiden. Pepermuntproducten hebben een verkoelende en verfrissende werking door de etherische olie, die onder andere menthol bevat. Pepermuntthee heeft ontstekingsremmende en maagverzachtende eigenschappen en wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van indigestie, prikkelbare darmsyndroom, gas en een opgeblazen gevoel. Volgens de traditie helpt pepermuntolie in verdunde vorm tegen spierspanning, lichaamspijnen en spanningshoofdpijn.
Kamille
De wijdverspreide kamille heeft een antibacterieel, ontstekingsremmend, krampstillend en spijsverteringseffect. Kamillethee wordt daarom traditioneel gebruikt om krampen in het spijsverteringskanaal te behandelen. Het geneeskrachtige kruid helpt bij ontstekingen in de keel en keelholte. Inhalaties met kamillebloemen zijn zeer gunstig voor verkoudheid en verstopte neus. Zalven en crèmes met kamille-extract worden gebruikt voor een droge huid of bacteriële huidontsteking.
Lavendel
De geurige lavendel brengt een Provençaalse sfeer naar onze breedtegraden. Van een thee gemaakt van lavendelbloesem wordt gezegd dat het een kalmerend huismiddeltje is, of het nu ’s ochtends is om een spannende dag te beginnen of’ s avonds om in slaap te vallen. Als badadditief zorgt lavendel ook voor ontspanning en helpt het om verkrampte spieren los te maken. Een beetje lavendelolie op het voorhoofd of de slapen heeft een kalmerend effect op nervositeit en rusteloosheid.
Peterselie
Peterselie is beter bekend als keukenkruid. De vitamine- en mineralenleverancier draagt bij aan een gezonde voeding. De werkzame stof apiol zit in de etherische olie van de medicinale plant. Dit stimuleert de spijsvertering. Het heeft ook een positief effect op de nieren, urinewegen en blaas. In hogere doses bevordert peterselie de samentrekking van de baarmoeder, daarom moeten zwangere vrouwen het kruid vermijden. Peterseliesap wordt traditioneel gebruikt bij urineweg- of blaasontstekingen.
Citroenmelisse
Als je angstig, rusteloos of nerveus bent, gebruik dan citroenmelisse. De geneeskrachtige plant ontspant de maag en heeft ook een stimulerend en bemoedigend effect door zijn frisheid die doet denken aan citroenen. Dit maakt citroenmelisse thee een traditioneel gebruikte medicinale thee bij spanningshoofdpijn, migraine, een nerveuze maag, buikpijn en slaapproblemen. Vanwege de antibacteriële eigenschappen van het geneeskrachtige kruid helpt een kompres gedrenkt in citroenmelissethee bij huidontstekingen.
Duizendblad
Een geneeskrachtige plant die meestal in het wild in onze weiden voorkomt, is duizendblad. Aan dit kruid worden krampstillende, kalmerende, antibacteriële en bloedstelpende eigenschappen toegeschreven. Gedroogd duizendbladkruid mag niet ontbreken in je medicijnkastje. Inwendig gebruikt, wordt dit huismiddeltje traditioneel gebruikt om verlies van eetlust of indigestie te behandelen. Uitwendig als badadditief of kompres helpt duizendblad bij menstruatiekrampen en kleine huidwonden.
Rozemarijn
Het aromatische kruid rozemarijn heeft helende eigenschappen die kruidkundigen al sinds de oudheid gebruiken. De plant bevat stimulerende stoffen en versterkt zo het hart en de bloedsomloop. Rozemarijn heeft een positief effect op een lage bloeddruk. Rozemarijn wekt ook vermoeide geesten op als je je uitgeput voelt. Als badadditief wordt rozemarijn gecrediteerd met het bevorderen van de bloedcirculatie en krampstillende eigenschappen. Rozemarijn is verkrijgbaar als thee of in theemelanges, evenals een essentiële olie voor uitwendig gebruik.
Gember
De populaire Aziatische en Indiase keuken bracht gember als specerij naar West-Europa. Een thee gemaakt van deze knol helpt bij misselijkheid of wagenziekte en brengt de spijsvertering weer op gang. Ondanks zijn fruitige kruidigheid wordt gember traditioneel gebruikt om maagzweren te behandelen. Gemberbouillon als badadditief helpt bij spier- en gewrichtsproblemen. Als je ook regelmatig met gember gekruid voedsel eet, versterk je je immuunsysteem.
Tijm
Een echt wondermiddel is tijm. Het geneeskrachtige en aromatische kruid wordt traditioneel gebruikt bij hoest en bronchitis en bij spijsverteringsproblemen. We gebruiken ook tijm voor huidontstekingen. Het geneeskrachtige kruid dankt dit brede werkingsspectrum aan zijn veelzijdige eigenschappen. De plant heeft een desinfecterend, slijmoplossend, krampstillend en hemostatisch effect. Je gebruikt het geneeskrachtige kruid inwendig als thee, maar het kan ook uitwendig gebruikt worden, bijvoorbeeld als badadditief.
Salie
De mediterrane kruidensalie geeft niet alleen smaak aan gerechten. Salie bevat essentiële oliën met antibacteriële en ontstekingsremmende effecten. Het is dus geen wonder dat thee gemaakt van salieblaadjes een populaire remedie is tegen heesheid, keelpijn en verkoudheid – of het nu als drankje of als gorgeloplossing is. In hogere doseringen heeft salie een anti-transpirant effect.
Meer weten
Wil je meer weten over kruiden, of zelfs over het biologisch kweken, neem dan eens een kijkje op https://biologisch-kruidentuintje.nl.